Akut kejsarsnitt

Akut kejsarsnitt innebär att ett kejsarsnitt startats efter att förlossningen dragit igång. Då på grund av någon komplikation.


akut kejsarsnitt

Vid akut kejsarsnitt får du ryggmärgsbedövning. Men vid ett katastrofsnitt där barnet måste komma ut inom de närmaste minuterna sövs mamman ner.

Varför akut kejsarsnitt?

Orsakerna till akut kejsarsnitt kan bero på:

  • Om fostret visar tecken på syrebrist
  • Om förlossningen står stilla under många timmar och inga åtgärden fungerar
  • Om en svår sjukdom hos mamman blir värre
  • Om navelsträngen ligger före huvudet
  • Om barnet har vänt sig i fel läge
  • Om det är en förtidig förlossning, som inte rekommenderas med vaginal förlossning

Katastrofsnitt eller akut kejsarsnitt

Efter det att en läkare beslutar om akut kejsarsnitt tar det ungefär 20 minuter till två timmar tills operationen startar. I vissa akuta fall beslutar dock läkaren om ett katastrofsnitt, eller ett urakut kejsarsnitt som det också kallas. Detta innebär att kejsarsnittet genast påbörjas. Om barnet ska vara ute inom fem till åtta minuter efter att larmet om katastrofsnitt har gått.

I dessa fall rullas mamman in till en operationsavdelning för att snabbt ta ut barnet. Mamman sövs direkt och bara på några minuter efter larmet är barnet ute. Pappan/partnern får vänta utanför operationssalen till dess att barnet är ute.

Eftersom katastrofsnitt behöver gå så pass fort så finns det ofta ingen tid till information. Därför kan detta kännas skakande. Efteråt har ni dock gott om tid att prata igenom hela händelsen med personalen och få svar på era frågor.