Vanliga frågor

Vare sig ett kejsarsnitt är planerat eller inte kan det dyka upp många frågor om kejsarsnitt. Att fundera och känna sig orolig inför ett eventuellt kejsarsnitt är helt normalt.


Vanliga frågor kejsarsnitt

 1. Hur många kvinnor förlöser med kejsarsnitt?
  Var sjätte barn föds med kejsarsnitt. Cirka 7 procent av alla kejsarsnitt görs för att kvinnan själv ber om det. 60 procent av alla kejsarsnitt beror på att kvinnan försökt föda vaginalt men inte kunnat.
 2. Kan jag välja att föda med kejsarsnitt?
  För att få föda med kejsarsnitt utan att det finns några medicinska orsaker måste du ha goda anledningar. Men sjukvården måste även de ha goda skäl att neka dig ett kejsarsnitt.
 3. Varför ökar antalet kejsarsnitt?
  Anledningen till att kejsarsnitten ökar beror på många olika saker. De vanligaste anledningarna är övervikt, rädsla samt stigande åldrar för förstaföderskor.
 4. Hur känns det om jag är vaken under operationen?
  Idag är bedövningarna väldigt effektiva och det ska i regel inte kännas alls att göra ett kejsarsnitt med ryggmärgsbedövning. Däremot är det vanligt att du har kvar beröringskänslan under operationen. Detta innebär inte att du känner smärta utan att du känner om någon håller en hand på dig. Ett kejsarsnitt kan kännas som att det sliter och drar i magen eftersom att snittet är mindre än barnet.
 5. Hur lång tid tar det till att jag känner mig normal igen?
  Det tar normalt fyra till sex veckor innan ärret läker. Skulle du få en infektion i såret kan läkningen ta längre tid. Du får bara bära ditt barn under tiden som såret läker.