Efter kejsarsnitt

Efter kejsarsnittet behöver du läkas, både fysiskt och psykiskt. I början blir du ordinerad några övningar, och redan efter en månad kan du börja träna igen. Ditt ärr kommer att sitta under bikinilinjen och syns därför inte om du har trosor/bikini på dig.


Efter kejsarsnitt

Läkning efter kejsarsnitt

Läkning – fysiskt

Efter ett kejsarsnitt gör det ont. Du kan också ha svårt att röra dig, speciellt om du behöver använda dina magmuskler. Mot smärtan kan du få hjälp med smärtstillande tabletter eller morfin.

Det är viktigt att du kommer upp och rör på dig. Detta för att öka cirkulationen och påskynda läkningstiden.

Efter cirka tre dagar får ni åka hem från sjukhuset. Den individuella tiden beror dock på hur moder och barn mår, samt eventuella önskemål om att åka hem tidigare.

Ditt sår är sytt med en tråd som kroppen själv tar hand om.

Under den första månaden ska du undvika allt för stora ansträngningar så som tunga lyft. Efter ett halvår är du i princip helt läkt.

Läkning – psykiskt

Om du har några frågor om kejsarsnittet, varför det blev som det blev, om något hände eller om du har andra funderingar ska du alltid kontakta din barnmorska för att reda ut dessa. Då kan du lättare gå vidare från dina funderingar.

Eftervård av såret

Oftast så behövs ingen speciell vård av såret. I början ska du inte lyfta tungt eller utsätta dig för fysisk ansträngning. Men du kan absolut lyfta ditt barn.

Oftast så sys såret ihop med tråd som kroppen klarar av att ta hand om själv. Det behövs inga återbesök efter ett kejsarsnitt. Ibland är dock såret hopsatt med staples av metall och då tas dessa bort efter sju till tio dagar på en mödravårdscentral.

Om du drabbas av infektion

Det är bara om ditt sår drabbas av infektion som du behöver speciell vård för ditt sår. Om du får en infektion så får du feber, smärta i magen och blödningar med dålig lukt. Får du dessa symptom ska du söka vård.

Kejsarsnitt träning

Om du har gjort kejsarsnitt kan du börja med några övningar redan några dagar efter kejsarsnittet. Dessa övningar blir du ordinerad av barnmorskan och är oftast nödvändiga för att komma tillbaka så snabbt som möjligt. Efter en månad kan du börja träna som vanligt igen.

Kejsarsnittsärr

Ärret sitter under bikinilinjen och syns därför inte om du har trosor eller bikini på dig. Vid akuta kejsarsnitt kan man dock ibland behöva göra större snitt.